ΔΙΑΦΟΡΑ Βιντεοπαιχνίδια στρατηγικής: γιατί να δοκιμάσετε να παίξετε

Βιντεοπαιχνίδια στρατηγικής: γιατί να δοκιμάσετε να παίξετε



Τα βιντεοπαιχνίδια είναι μία δραστηριότητα που γενικά έχει πολλά οφέλη. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι μας χαλαρώνουν και απομακρύνουν το στρες, καθώς είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος για να γεμίσετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα πλεονεκτήματα των παιχνιδιών στρατηγικής. Μπορεί σε όσους ασχολούνται περισσότερο με παιχνίδια δράσης να φαίνονται βαρετά, αλλά θα ενθαρρύναμε τη δοκιμή σε όλους για τους παρακάτω λόγους:

  1. Εξασκεί τις ικανότητες του μυαλού: Στα βιντεοπαιχνίδια στρατηγικής χρειάζεται να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει αρκετά ώστε να κάνουμε ένα πλάνο για να νικήσουμε τον αντίπαλο. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια δράσης, όπου συμβαίνουν όλα γρήγορα, στα strategy games παίρνουμε το χρόνο μας και σκεφτόμαστε τις επιλογές μας και την τακτική που θα ακολουθήσουμε. Έτσι, το μυαλό μας εξασκείται στην επίλυση προβλημάτων και στις γενικότερες γνωστικές ικανότητές του, ενώ παράλληλα με τον αργό ρυθμό δημιουργείται και μία ωραία αίσθηση ηρεμίας στην ψυχολογία μας.
  2. Βελτιώνει τη συγκέντρωση: Όπως και σε άλλα παιχνίδια στρατηγικής, για παράδειγμα στο σκάκι, έτσι και στα στρατηγικά βιντεοπαιχνίδια απαιτείται πλήρης συγκέντρωση ώστε να σκεφτούμε την επόμενή μας κίνηση. Όσο περισσότερο παίζουμε, τόσο πιο συγκεντρωμένοι και παρόντες γινόμαστε, και αυτό θα φανεί και θα μας βοηθήσει και σε άλλες δραστηριότητες εκτός από τα βιντεοπαιχνίδια, όπως στην εργασία μας.
  3. Μας κάνει πιο έξυπνος και βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων: Xρειάζεται εξυπνάδα ώστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να εκτιμήσουμε τα πιθανά ρίσκα που υπάρχουν στις επιλογές μας. Όσο καλύτερος είναι ο αντίπαλος μάλιστα, τόσο μεγαλύτερη πρόκληση γίνεται το παιχνίδι. Έτσι, πρέπει να βάλουμε κάτω τα δεδομένα που έχουμε και να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά των επόμενων κινήσεών μας, μαθαίνοντας πάντα από τα προηγούμενα λάθη μας. Αν νιώθετε ότι είστε αναποφάσιστοι ή ότι παίρνετε λανθασμένες αποφάσεις στη ζωή σας, τότε θα σας φανεί χρήσιμο ένα παιχνίδι στρατηγικής.
  4. Κοινωνικοποίηση: Τα παιχνίδια στρατηγικής διαρκούν πολύ και ευνοούν την κοινωνικοποίηση, αφού εκτός από μόνοι μας μπορούμε να παίξουμε με φίλους ή άτομα στο διαδίκτυο, και γιατί όχι να κάνουμε και καινούριες γνωριμίες. Όταν παίζουμε σε ομάδες, ευνοείται η συνεργασία σε ομαδικό επίπεδο, οι οργανωτικές ικανότητες, η επικοινωνία μας με τους άλλους και η ευγενής άμιλλα.
  5. Βελτιώνει την υπομονή: Η υπομονή που έχει ένας άνθρωπος είναι μία πολύ βασική αρετή για να πετύχει πολλά πράματα στη ζωή του. Στα παιχνίδια στρατηγικής μαθαίνετε να χαλαρώνετε και να μην βιάζεστε, αφού εσπευσμένες κινήσεις πιθανότατα θα αποδειχτούν λάθος. Για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα λοιπόν χρειάζεται υπομονή, η οποία θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο και θα σας κάνει να την εκτιμήσετε περισσότερο σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

Τα βιντεοπαιχνίδια στρατηγικής λοιπόν είναι ίσως από τα καλύτερα παιχνίδια για το μυαλό και τη ψυχολογία μας. Ας δούμε κάποια από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή strategy games που κυκλοφορούν φέτος: Civilization 6(PC, Mac, Linux), Total War:Warhammer 2(PC, Mac), Starcraft 2: Legacy of the Void(PC, Mac), XCOM 2: War of the Chosen(PS4, Xbox One, PC, Mac, Linux), Age of Empires: Definitive Edition(PC), και Company of Heroes(PC, Mac).