ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1

Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1



Ένα άλλο πολύ συναρπαστικό παιχνίδι των eSports, εκτός από τα παιχνίδια μάχης σε αρένα και shooter πρώτου προσώπου, είναι και η σειρά Φόρμουλα 1(Formula 1 Series). Πρόκειται για ένα καινούριο event που εισήχθη μόλις πέρσι στα eSports, στις 21 Αυγούστου του 2017, τη χρονιά που έγινε και το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα του 2017 ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου και έληξε στις 25 Νοεμβρίου.

Ο διαγωνισμός προσπαθεί να αποτυπώσει όσο περισσότερο τις πραγματικές συνθήκες της Φόρμουλα 1 σε όλους τους τομείς, με τους οδηγούς να κάθονται σε ειδικά προσομοιωμένες θέσεις, με τιμόνι, πετάλια και ταχύτητες. Το παιχνίδι συγκεκριμένα στο οποίο διαγωνίζονται οι παίχτες είναι το F1 2017, το οποίο έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές και είναι διαθέσιμο για PC και και τις κονσόλες Playstation 4 και Xbox One. Το περσινό πρωτάθλημα διεξήχθη σε τρεις φάσεις: α) τα προκριματικά, β)οι ημιτελικοί και γ) ο τελικός.

Τα προκριματικά χωρίστηκαν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, οι διαγωνιζόμενοι, ξεκινώντας από την 6η θέση, προσπαθούν να μαζέψουν τους περισσότερους πόντους σε πίστα με 5 γύρους. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την τελική βαθμολογία τους δεν είναι μόνο η θέση στην οποία τερμάτισαν, αλλά οι ικανότητές οδήγησής τους(όπως το πόσο καθαρή είναι η οδήγησή τους), ο καλύτερος χρόνος που κατάφεραν σε ένα γύρο, και οι βοηθητικές ρυθμίσεις που χρησιμοποιήθηκαν. Η δεύτερη φάση ήταν ακριβώς ίδια με την πρώτη, με τη μόνη διαφορά ότι οι οδηγοί ξεκίνησαν από την 5η θέση.

Για να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι να περάσει κάποιος στην επόμενη φάση, οι καλύτεροι 40 μόνο παίχτες προκρίνονται, και πέρυσι συμμετείχαν 63.827 άτομα. Επίσης, δεν υπάρχει όριο στο πόσες προσπάθειες οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να επιχειρήσουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για το πρωτάθλημα του 2018, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τέσσερις φάσεις των προκριματικών τον Απρίλιο και το Μάιο, και οι επόμενοι αγώνες θα γίνουν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Στη συνέχεια, έχουμε την φάση των ημιτελικών με τους καλύτερους 40 πιλότους, όπως προαναφέραμε. Οι παίχτες πέρυσι χωρίστηκαν σε 4 γκρουπ από 10 το καθένα, και αγωνίστηκαν σε δύο αγώνες, σε διαφορετικές πίστες. Οι 5 καλύτεροι οδηγοί από κάθε γκρουπ που συγκέντρωσαν τους περισσότερους πόντους είναι αυτοί που προκρίνονται στον μεγάλο τελικό. Συνολικά λοιπόν στον τελικό συμμετέχουν 20 παίχτες.

Στον τελικό του πρωταθλήματος, οι 20 διαγωνιζόμενοι θα δώσουν τρεις αγώνες σε διάστημα δύο ημερών. Νικητής θα αναδειχθεί αυτός που συγκέντρωσε συνολικά τους περισσότερους πόντους. Ο περσινός νικητής ήταν ο νεαρός Βρετανός Brendon Leigh.

Όπως και στους πραγματικούς αγώνες, έτσι και στα eSports στη Φόρμουλα 1 έχουμε τις ίδιες ομάδες, οι οποίες επιλέγουν τους καλύτερους οδηγούς στον κόσμο. Η επιλογή των παιχτών πραγματοποιείται μετά το στάδιο των προκριματικών, όπου έχουν περάσει οι καλύτεροι. Ήδη υπάρχουν 9 ομάδες, εκτός της Ferrari, που δραστηριοποιούνται στα eSports. Οι ομάδες συνήθως επιλέγουν από έναν έως τρεις παίχτες. Κάποιες από αυτές είναι η Renault, η Williams, η McLaren και η Red Bull.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η επιλογή των παιχτών στα draft γίνεται με πραγματικά κριτήρια και ότι οι οδηγοί θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από δοκιμασίες για την σωστή εκτίμησή τους. Θα πρέπει να περάσουν από τεστ γνώσεων σχετικά με Φόρμουλα 1, αλλά και από τεστ φυσικής κατάστασης, αντοχής και αντανακλαστικών. Ακόμα, θα πρέπει να αποδείξουν και τις πραγματικές τους οδηγητικές ικανότητες εκτός παιχνιδιού. Τα συνολικά χρηματικά έπαθλα για το πρωτάθλημα του 2018 αναμένεται να φτάσουν τα 200.000 δολάρια.