ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ESports: τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα παγκοσμίως

ESports: τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα παγκοσμίως



Τα eSports είναι μία μορφή ανταγωνισμού σε διάφορα βιντεοπαιχνίδια στο διαδίκτυο. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, καθώς έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλο κοινό παγκοσμίως, αλλά και μεγάλα χρηματικά έπαθλα για τους νικητές. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και οι παίχτες είναι επαγγελματίες, ενώ υπάρχει δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης και στοιχηματισμού στο διαδίκτυο.

Τα παιχνίδια που παίζονται περισσότερο είναι στρατηγικής, μάχης σε αρένα και shooter πρώτου προσώπου, αλλά υπάρχουν και διαφόρων άλλων ειδών. Σε αυτό το κείμενο θα παρουσιάσουμε τα μεγαλύτερα eSports events που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα συνολικά χρηματικά έπαθλα για όλους τους παίχτες και το ποσοστό παρακολούθησης τους.

Dota 2, The International

Η κορυφή όλων των πρωταθλημάτων eSports, τουλάχιστον όσον αφορά τα χρηματικά έπαθλα, είναι αναμφισβήτητα το ετήσιο τουρνουά για το δημοφιλές multiplayer παιχνίδι μάχης σε αρένα Dota 2.

Τα συνολικά χρηματικά έπαθλα αυξάνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, με αποκορύφωμα το 2017 και το 2018, οπότε και έφτασαν περίπου τα 25 εκατομμύρια δολάρια. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του παιχνιδιού Valve Corporation ανήκει επίσης και η πλατφόρμα Steam, από όπου οι παίχτες αγοράζουν παιχνίδια, και έτσι επενδύει τα κέρδη της στα χρηματικά έπαθλα.

League of Legends World Championship

Το League of Legends, επίσης multiplayer παιχνίδι μάχης σε αρένα, είναι επίσημα το δημοφιλέστερο eSport παγκοσμίως. Δε μας κάνει εντύπωση λοιπόν που το παγκόσμιο πρωτάθλημα Lol είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα, και ότι επίσης υπάρχει και ειδική τελετή έναρξης που έχει κερδίσει βραβείο.

Είναι το παιχνίδι με τους περισσότερους εγγεγραμμένους χρήστες και τους περισσότερος θεατές, εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Το ρεκόρ ζωντανής παρακολούθησης πρωταθλήματος έχει αγγίξει τα 60 εκατομμύρια θεατές. Επίσης, έχει τη δεύτερη θέση σε ποσό χρηματικών επάθλων, δηλαδή περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια για το 2017 και το ίδιο για το 2016.

Intel Extreme Masters, Electronic Sports Games, Katowice

Σε μία μικρή πόλη της Πολωνίας, το Katowice, λαμβάνει χώρα ένα από τα μεγαλύτερα eSports events στον κόσμο. Η εταιρία Electronic Sports Games διοργανώνει πρωταθλήματα σε παιχνίδια όπως το League of Legends και το γνωστό παιχνίδι shooter πρώτου προσώπου Counter-strike: Global Offensive.

46 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν ζωντανά το πρωτάθλημα Lol του 2017, ενώ 173.000 άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το μισό πληθυσμό της πόλης, επισκέφτηκαν το Katowice για να παρακολουθήσουν από κοντά. Τα χρηματικά έπαθλα για τους συμμετέχοντες ήταν συνολικά περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Blizzcon

Το Blizzcon είναι πρωτάθλημα που διοργανώνει η εταιρεία Blizzard Entertainment, που έχει σχεδιάσει κορυφαία παιχνίδια όπως το World of Warcraft, το Starcraft 2, το Hearthstone(Heroes of Warcraft), το Heroes of Storm και το Overwatch. Για το Hearthstone και το Overwatch που είναι τα πιο δημοφιλή, διοργανώνονται ξεχωριστά παγκόσμια πρωταθλήματα.

Το 2016, τα χρηματικά έπαθλα για το πρωτάθλημα Blizzcon στο Hearthstone ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ συνολικά διανέμονται περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια για 6 πρωταθλήματα.

Call of Duty Championships

Τέλος, τα πρωταθλήματα για τη σειρά παιχνιδιών shooter πρώτου προσώπου Call of Duty, μοιράζουν συνολικά για όλα τα events 4.2 εκατομμύρια δολάρια, και 1,5 εκατομμύριο δολάρια για το μεγαλύτερο πρωτάθλημα.