ΔΙΑΦΟΡΑ Εθισμός στα video games: πώς να τον αναγνωρίσετε και να τον θεραπεύσετε

Εθισμός στα video games: πώς να τον αναγνωρίσετε και να τον θεραπεύσετε



Εάν παίζετε καθημερινά βιντεοπαιχνίδια κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας υπερβολικά πολλές ώρες, τότε δυστυχώς πιθανότατα να έχετε εθιστεί σε αυτά. Ο εθισμός στα video games(gaming addiction) είναι μία σοβαρή κατάσταση που μοιάζει με τον εθισμό στο τζόγο, με αρνητικές συνέπειες για το εθισμένο άτομο. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα σημάδια και συμπτώματα του εθισμού αυτού, και θα προτείνουμε τρόπους πρόληψης και θεραπείας.

Πολλοί μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιήσει ή να μη θέλουν να παραδεχτούν ότι έχουν πάθει gaming addiction. Το πρώτο τρανταχτό σημάδι του εθισμού είναι βέβαια όπως αναφέραμε το χρονικό διάστημα που αφιερώνει κάποιος στην ενασχόληση με τα παιχνίδια. Αν περνάτε πάνω από 5 με 6 ώρες καθημερινά παίζοντας, τότε ήδη θα πρέπει να σας χτυπάνε καμπανάκια. Δοκιμάστε μία μέρα να μην παίξετε καθόλου ή να παίξετε λιγότερη ώρα από ότι συνήθως. Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό; Τότε έχετε εθιστεί.

Τα εθισμένα άτομα ακόμα και όταν δεν παίζουν βιντεοπαιχνίδια έχουν την τάση να σκέφτονται για αυτά και να κάνουν πλάνα για το πώς θα παίξουν. Επίσης, τις ώρες που δεν παίζουν είναι ευέξαπτα, αγχωμένα ή και λυπημένα. Παρουσιάζουν σημάδια κοινωνικής απομόνωσης και χάνουν το ενδιαφέρον τους για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, όπως το να βγούνε έξω με παρέα.

Ακόμα, κάποια από αυτά λένε ψέματα στην οικογένειά τους ή στο στενό τους κύκλο σχετικά με το πόση ώρα παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Παραμελούν τις φιλίες τους και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, και πιθανώς δεν ενδιαφέρονται για το επαγγελματικό τους μέλλον. Νιώθουν πιθανώς ότι τα βιντεοπαιχνίδια είναι ένας τρόπος διαφυγής από τα προβλήματά τους, όπως συμβαίνει με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Αν ένα άτομο δεν έχει άλλα πράματα να τον γεμίζουν στη ζωή του, είναι πολύ πιθανό να εθιστεί στα βιντεοπαιχνίδια.

Τα φυσικά συμπτώματα του εθισμού είναι επίσης ορατά. Οι πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη δημιουργούν κούραση, πονοκεφάλους και ενοχλήσεις στα μάτια και την όραση. Επίσης, ενοχλήσεις μπορεί να υπάρξουν και στους τένοντες των χεριών και στους καρπούς από την παρατεταμένη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού. Γενικότερα, τα εθισμένα άτομα τείνουν να παραμελούν την υγιεινή τους.

Η καλύτερη θεραπεία για τον εθισμό είναι η ψυχοθεραπεία, και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις η χορήγηση ειδικών φαρμάκων. Σε κάποιες χώρες, όπως οι Η.Π.Α., η Ολλανδία, η Κίνα και ο Καναδάς, υπάρχουν ήδη κέντρα αποκατάστασης ειδικά για τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια.

Τα βιντεοπαιχνίδια κανονικά προορίζονται καθαρά για τη διασκέδαση του ατόμου, και όχι για υπερβολική χρήση. Όλοι μας μπορούμε να χαρούμε και να απολαύσουμε τα video games χωρίς να το παρακάνουμε, αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε τα απαραίτητα διαλείμματα, και να έχουμε και άλλες ασχολίες πέρα από αυτά, όπως σωματική άσκηση, διαπροσωπικές σχέσεις και άλλα χόμπις.