ΔΙΑΦΟΡΑ Δοκιμάζοντας την τύχη μας στα RPGs: Πιθανός εθισμός ή διασκεδαστική προσθήκη;

Δοκιμάζοντας την τύχη μας στα RPGs: Πιθανός εθισμός ή διασκεδαστική προσθήκη;



Τα RPGs, είναι βιντεοπαιχνίδια στα οποία ο παίκτης υποδύεται έναν φανταστικό ρόλο, και αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου όλων των παιχνιδιών. Η διαδικασία στην οποία ο παίκτης μεταφέρεται σε έναν φανταστικό κόσμο, είναι από μόνη της αν μη τι άλλο απολαυστική, και η προσθήκη ένθετων παιχνιδιών τύχης σε πολλά από αυτά τα videogames έχει κάνει την διαδικασία ακόμη πιο ρεαλιστική και διασκεδαστική.

Οι πρώτες αμφιβολίες ξεκινούν να εμφανίζονται

Τα RPGs δίνουν μία υπέροχη αίσθηση «διαφυγής» από την πραγματικότητα όσο βρισκόμαστε στο παιχνίδι. Ο παίκτης έχει μία πληθώρα επιλογών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού όπου μπορεί να περάσει τον χαρακτήρα του από μάχες, δοκιμασίες, συνομιλίες με άλλους παίκτες, δραστηριότητες όπως το χτίσιμο ενός σπιτιού ή η συλλογή τροφής, και γιατί όχι τη συμμετοχή σε κάποιο τυχερό παιχνίδι με άλλους χαρακτήρες ως αντιπάλους.  

Και όντως, το γεγονός πως ο χαρακτήρας πως μπορεί να τζογάρει μέσα στο παιχνίδι έχει ξεκινήσει να δημιουργεί αμφιβολίες σε πολλούς. Τι και αν ο παίκτης εθιστεί; Τι και αν κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει εθισμό στα τυχερά παιχνίδια; Δεν είναι καθόλου περίεργο που μία τέτοια ερώτηση πέφτει στο τραπέζι. Ωστόσο, πρέπει να είναι σαφές το τι ακριβώς είναι εθισμός, και τι είναι απλώς μία ευχάριστη συνήθεια.

Συνήθεια vs Εθισμός

Επιστημονικά, εθιστική μπορεί να είναι οποιαδήποτε διαδικασία μας προκαλεί ευχάριστο συναίσθημα το οποίο τροφοδοτεί την ανάγκη για περισσότερη ευχαρίστηση και εν τέλει βγαίνει εκτός ελέγχου προκαλώντας προβλήματα στην ζωή του ατόμου.

Από την άλλη μεριά, μία συνήθεια που προκαλεί ευχαρίστηση, από την στιγμή που δεν βλάπτει το άτομο ή τους γύρω του και γίνεται με «μέτρο» , δεν είναι εθισμός, αλλά αντιθέτως αποτελεί θετικό παράγοντα στις ζωές μας.

Πως μπορούμε να ξέρουμε αν τα RPGs γίνονται εθιστικά;

Οποιοδήποτε βιντεοπαιχνίδι, όπως και οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας, μπορεί να είναι εθιστικό είτε περιέχει παιχνίδια τύχης σε αυτό είτε όχι. Έτσι είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η ύπαρξη του τζόγου από μόνη της δεν είναι λόγος για να ανησυχούμε, αλλά αντίθετα, είναι ο εαυτός μας ο οποίος οφείλεται για την ανάπτυξη οποιουδήποτε εθισμού. Όταν κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης, συμπτώματα κατάθλιψης, εκρήξεις θυμού, ή ακόμη και οικονομικά προβλήματα – αν και στα περισσότερα RPGs χρησιμοποιείται κάποιο εικονικό «φανταστικό» νόμισμα και όχι κανονικά χρήματα- τότε μπορείς να καταλάβεις ότι πιθανότατα έχεις εθιστεί. Και επειδή ο εθισμός ζητάει πάντα περισσότερα, είναι πολύ πιθανό ο παίκτης να οδηγηθεί σε άλλες διεξόδους, κάποια εκ των οποίων μπορεί να είναι και η συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια τα οποία να χρησιμοποιούν όχι εικονικό, αλλά φυσικό νόμισμα.

Οφείλουμε να έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας

Αυτό βέβαια, όπως και οτιδήποτε άλλο, δεν είναι πρόβλημα του ίδιου του παιχνιδιού, αλλά του συμμετέχοντα. Οφείλουμε οι ίδιοι αν μη τι άλλο να αντιλαμβανόμαστε ότι ούτε η αποκλειστική αποχή, ούτε η φανατική συμμετοχή είναι υγιείς συμπεριφορές. Το να κρατάμε την ισορροπία μας βοηθάει να θέτουμε τον εαυτό μας σε έλεγχο, να μπορούμε να θέσουμε ξεκάθαρα όρια και να απολαμβάνουμε όλες τις δραστηριότητές μας απολαμβάνοντάς τες,  χωρίς να περιμένουμε να λάβουμε κάτι παραπάνω από αυτές. 

 Συνοψίζοντας, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις τα RPGs σε συνδυασμό με τα τυχερά παιχνίδια που λαμβάνουν χώρα σε αυτά να είναι εθιστικά. Αυτό ωστόσο δεν οφείλεται στην φύση του παιχνιδιού αλλά στην ικανότητα του παίκτη να μπορεί να ξεχωρίσει μία ευχάριστη συνήθειά από έναν υποβόσκοντα εθισμό. Το καθαρό μυαλό και η ψυχραιμία είναι αναγκαίοι αρωγοί για ένα απολαυστικό και ασφαλές gaming session.