ΚΡΙΤΙΚΕΣ / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο

Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο



Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών ξεκίνησε στα μέσα του 20ου αιώνα και πλέον είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στον κόσμο, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Σήμερα, τα βιντεοπαιχνίδια είναι από τα πιο ευρέως διαδεδομένα προϊόντα σε όλον τον κόσμο και οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών αποκομίζουν έσοδα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Με την υψηλή κερδοφορία των βιντεοπαιχνιδιών σε όλον τον κόσμο, πολυάριθμες εκδηλώσεις έχουν συμβάλει στην προώθηση της βιομηχανίας, με μερικές από αυτές να είναι οι μεγαλύτερες του είδους τους. Αυτές οι εκδηλώσεις όχι μόνο προωθούν νέα βιντεοπαιχνίδια και παιχνιδομηχανές, αλλά βοηθούν επίσης τη διασύνδεση ανάμεσα στους παίκτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μερικές από αυτές τις εκδηλώσεις θα δούμε παρακάτω.

Electronic Entertainment Expo (Ε3)

Ίσως η πιο δημοφιλής εκδήλωση βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, το Ε3 είναι το σημείο όπου γίνονται μερικές από τις μεγαλύτερες ανακοινώσεις βιντεοπαιχνιδιών τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ορισμένες από αυτές τις ανακοινώσεις περιλαμβάνουν νέες κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών όπως το Playstation της Sony και το Xbox της Microsoft, και βιντεοπαιχνίδια όπως το The Legend of Zelda: Twilight Princess. Το πρώτο E3 πραγματοποιήθηκε το 1995 στο Λος Άντζελες, ενώ το 2017 είχε κοινό περίπου 68.400 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν ανακοινώσεις για τις εταιρείες Sony, Nintendo, Microsoft, Ubisoft, Electronic Arts, Bethesda και Intel.

Gamescom

Η μεγαλύτερη εκδήλωση βιντεοπαιχνιδιών στην Ευρώπη, το Gamescom πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2009. Όπως το E3, πρόκειται για μια εκδήλωση στην οποία οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών κάνουν μερικές από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις τους, όπως η κυκλοφορία του PS3 Slim από τη Sony και του Fable 3 από τη Microsoft το 2010. Εκτός από τις ανακοινώσεις, διοργανώνονται επίσης τουρνουά με μεγάλα χρηματικά έπαθλα, στα οποία συμμετέχουν μερικοί από τους καλύτερους παίκτες.

Tokyo Game Show

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις βιντεοπαιχνιδιών στην Ασία και είναι το σημείο όπου οι μεγαλύτερες και καλύτερες εταιρίες βιντεοπαιχνιδιών από την Ιαπωνία ανακοινώνουν μερικά από τα σημαντικότερα πλάνα τους και τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες τους. Διεξήχθη για πρώτη φορά το 1996 και επικεντρώνεται κυρίως στις επερχόμενες τοπικές κυκλοφορίες, όπως τα βιντεοπαιχνίδια και τα συστήματα Sony, Sega, Konami, Nintendo και Bandai Namco.

Brasil Game Show

Η μεγαλύτερη εκδήλωση βιντεοπαιχνιδιών της Νότιας Αμερικής, πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Rio de Janeiro (2009-2011) και Σάο Πάολο (2012-2017). Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον επιχειρηματία Marcelo Tavares και αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εκδηλώσεις βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο. Από τους 4.000 συμμετέχοντες την πρώτη χρονιά, έφτασε τους 301.136 το 2016. Με την οικονομική ανάπτυξη αρκετών χωρών της Νότιας Αμερικής, η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών παρουσίασε αύξηση των κερδών στην περιοχή.

Game Developers Conference

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες εκδηλώσεις, το GDC επικεντρώνεται περισσότερο στη μάθηση, την επιχειρηματικότητα και τη δικτύωση της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών. Αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επαγγελματιών προγραμματιστών βιντεοπαιχνιδιών, με συμμετέχοντες από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Το GDC διοργανώνει εκδηλώσεις όπως μαθήματα, διαλέξεις, συζητήσεις και εργαστήρια παιχνιδιών, όπου οι προγραμματιστές παιχνιδιών μοιράζονται τις γνώσεις τους στην κοινότητα των βιντεοπαιχνιδιών. Η κύρια εκδήλωση πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, ενώ άλλες εκδηλώσεις διεξάγονται σε μέρη όπως η Κίνα, η Γερμανία και ο Καναδάς.